Носење на бебето во марама или слинг

bebe8

Носењето на бебиња е многу стара пракса, која е подзаборавена во модерниот свет. Во Афричките или источните земји нашироко се применува до ден денес.

Денес во западните земји постои тренд кон враќање на оваа пракса. Не се работи за мода, туку за задоволување на потребите на бебето и олеснување на работата на мајката.

Икање кај бебињата

bebe7

Многу родители се прашуваат дали е нормално бебето често да ика. Oдговорот е потврден, нормално е. Икањето е особено често во првата година од животот и обично повеќе ги вознемирва родителите, отколку бебето.

Икањето се случува како резултат на контрахирање на дијафрагмата - мускулот кој го одделува стомакот од градниот кош и помага во дишењето. Кога дијафрагмата е надразнета и наеднаш ќе се контрахира, гласните жици се затвораат, се заробува воздух и доаѓа до икање.

Совети за безбедно капење на бебе

bebe1

 

 

 

 

Миговите на капење на вашето бебе е забавно и посебно драго време кое го делите со вашето чедо. Освен тоа, тоа е време кога треба да бидете и посебно внимателни. Обрнете внимание на следните совети како вие и вашето бебе би биле безбедни при капењето:

ПАМЕТЕН ПРЕБАРУВАЧ

a-rezultati1

Hotels Macedonia

sidebar-hotelsmacedonia

Atravel

sidebar-atravel

pliva reklama

Elco - web design

sidebar-ad4

Здрава Исхрана

Најава за корисници

.

.

              

                       Connect With Us

Contact Us

Адреса: ТЦ Ѓорче Петров, Скопје, Македонија

Tel: +(389) 2 3176 929

Email: info@zdravstvo.eu.mk