Детски развој (3-6 месеци)

bebe12

При раѓање бебешкиот мозок не е целосно развиен. Бебињата постепено почнуваат да доживуваат различни звуци, мириси, глетки, чувства и допири, така што во нивните мозоци се прават врски кои им помагаат да научат говор. Дружењето со вас и луѓето околу вас, им помага да ги развијат нивните дружељубиви и емотивни однесувања.

Најрано од четвртиот месец може да започнете со дохрана. Вклучувајте ја храната постепено и едно по едно (поради можна алергиска реакција). Бебето не го изложувајте на многу бучно место, бидејќи непотребно се стимулира и возбудува. Од време на време прошетајте го надвор, бидејќи во оваа фаза од развојот, бебето може да гледа подалеку и за него движењето делува смирувачки. Вниманието може да му го одземете со подвижни играчки кои можете да ги поставите на самото креветче. Бебињата сакаат да слушаат разговори, но и да се вклучат во нив, нормално со гугање.

Растење на заби кај бебето

bebe11Кога растат првите заби кај бебето

Возраста на бебето кога ќе се појават првите заби е индивидуална работа и може многу да варира. Во просек првите запчиња се појавуваат на 6-7 месеци, но кај некои бебиња може да се појават и на 3 месеци или на една година. Првите катници најчесто се појавуваат на возраст од 10-14 месци.

Кај некои бебиња целиот процес поминува брзо и без проблеми, а некои имаат болно искуство. Нема шаблон, кај некои бебиња запчето може да се појави преку ноќ и безболно, а кај некои може да се забележува испакнатина на непцето неколку седмици предходно и тоа да биде пропратено со болка.

Воведување на прихрана кај бебето

Кога да се воведе прихрана за бебетоbebe10

Се препорачува во првите 6 месеци од животот бебето да биде исклучиво на мајчино млеко. Доолку пак заради некоја причина не можете да го доите бебето, со воведување на прихрана причекајте барем 17 недели возраст.

Чекањето 4-6 месеци за да воведете дополнителна храна помеѓу другото ќе помогне и за да го намалите ризикот од појава на разни алергии кај бебето.

 

 

Грчеви кај бебето и како да го смирите

bebe9Симптоми  на грчеви кај бебињата
Ако бебето има грчеви, веројатно ќе плаче многу силно, неконтролирано и нема да можете да го смирите. Сепак не се плашете, бебињата кои имаат грчеви не назадуваат во развојот.
Обично се јавуваат од 2-та до 4-та седмица од животот на бебето и најчесто завршуваат во 3-от месец. Сепак за жал понекогаш продолжуваат до 6-от или 9-от месец. Најчесто се јавуваат од 18-24 часот. Или пак се јавуваат во текот нацелиот ден, но состојбата се влошува навечер. Кога бебето има грчеви освен што болно плаче, може да ги витка и исправа нозете, а може ќе забележите и дека испушта гасови.
Како да ги смирите грчевите кај бебето
Понекогаш грчевите може да се јават или да се влошат заради исхраната на мајката, која го дои бебето. За да бидете сигурни дека Вашата исхрана не е причина за грчевите кај бебето, обидете се на 2-3 дена да го исфрлите кравјото млело од Вашата исхрана и видете дали ситуацијата ќе се подобри. Ако грчевите се намалат или исчезнат, продолжете да се воздржувате од таа храна. Ако ситуацијата не се смени, можете да продолжите со истата храна.

ПАМЕТЕН ПРЕБАРУВАЧ

a-rezultati1

Hotels Macedonia

sidebar-hotelsmacedonia

Atravel

sidebar-atravel

pliva reklama

Elco - web design

sidebar-ad4

Здрава Исхрана

Најава за корисници

.

.

              

                       Connect With Us

Contact Us

Адреса: ТЦ Ѓорче Петров, Скопје, Македонија

Tel: +(389) 2 3176 929

Email: info@zdravstvo.eu.mk